Åbent i dag: 10-17

Når nanduer skal tilses

20. juni 2024
Af og til skal GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge tilse parkens dyr, og hver gang, der er tale om farlige og store dyr, kræver det en plan og specielle tiltag, så dyrlægetjekket altid foregår sikkert og trygt – både for dyr og mennesker. Blandt andet kan en boks af træ være nyttig. 

Så vidt muligt passer dyrene i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA sig selv. Dagligt bliver der holdt godt øje med deres trivsel og sundhed af både dyrepassere og dyrlæge, men ellers forsøger parken at sikre så naturlige forhold som muligt uden såkaldt ”hands on” management.

Indimellem er det dog nødvendigt at komme tæt på dyrene, for eksempel hvis de er syge og skal tilses af dyrlægen, hvis de skal kontrolleres ift. avl og stambøger, hvis de skal flytte til en anden dyrepark eller noget helt fjerde.

Blandt andet skulle en af parkens nanduer for nylig scannes af dyrepasserne og tilses af dyrlægen, og til det kom en særlig speciallavet boks af træ i brug.

- Vores tekniske afdeling har lavet et helt genialt hjælpemiddel til den her opgave, som gør håndteringen af nanduen meget sikkert for personalet, og mindre stressende for fuglen. Først leder dyrepasserne fuglene ind fra savannen til stalden. I stalden venter en stor trækasse med skydelåge, som fuglene kan gå ind i. Når fuglen er i kassen, kan vi lukke skydelågen, og fuglen kan ikke gå sin vej. Kassen har lukkede sider og åbne områder i toppen, så nanduen kan stikke hovedet op, og vi kan tilse den fra oven. Det gør det muligt for os at scanne dyrenes chipnummer og undersøge dem på tæt hold uden at skulle helt i nærkontakt, fortæller dyrlæge i GVISKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.

Sikkerhed for både dyr og mennesker
Nanduen er verdens næststørste fugleart, kun overgået af den afrikanske struds. Så forberedelse er essentielt, for at sikkerheden er i orden, når de store dyr skal håndteres. Og derfor er den store trækasse en vigtig foranstaltning. 

- Fordi dyrene ikke er vant til, at vi håndterer dem, kan de reagere ret voldsomt og for eksempel sparke ud, hvis vi kommer tæt på. Hvis vi skulle have holdt fuglen, ville den kunne komme til skade, det ville øge stressniveauet, og for os mennesker ville det være for risikabelt at stå ved en strudsefugl, der sparker ud, forklarer dyrlægen.  

Selvom turen i trækassen ikke er hverdagskost, og dermed heller ikke en favoritaktivitet for nanduen, gik tjekket af den rigtig fint. Og hurtigt. Fuglen blev tilset og sendt tilbage på savannen i fin form efter få minutter.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Børneunderholdning: Sebastians soloshow
03. september 2024
Sebastians soloshow er noget af det tætteste, man kommer på et decideret standup comedy-show for børn. I…
Det nyeste kuld kæmpeoddere overlevede ikke
03. september 2024
De fire kæmpeodderunger, der blev født 3. august 2024, døde i weekenden. Det var ellers håbet, at de…
Event: Lortedage
28. august 2024
Der går lort i den... når GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA afholder event: Lortedage. 
Selvom lort ikke er noge…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.