Åbent i dag: 10-18

Endnu et kuld kæmpeoddere

19. januar 2024
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodder par rundede 2023 af med at få endnu et kuld unger – ganske uventet.

Det var lidt af en overraskelse, da dyrepasserne i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA mødte ind på arbejde på årets sidste dag i 2023. To kæmpeodderunger var nemlig født i løbet af natten. Dermed kom der altså kæmpeodderunger til verden både midt i maj og i slutningen af december 2023.

- Vi må sige, at det var lidt uventet, for kæmpeodderne viste ikke mange tegn på, at der var unger på vej. Vi ser ofte parringer eller speciel adfærd op til en fødsel. Men ikke denne gang, fortæller biolog og kurator i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Han er også vicekoordinator for arten i det europæiske avlssamarbejde. Derfor har han et bredt overblik og en masse viden om artens adfærd.

Sårbare unger

Det er parkens avlspar Rio og Parana, som er forældre til de to nyfødte unger. Parret blev sat sammen i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA i slutningen af november 2022. Allerede i maj 2023 fik de deres første unger, hannen Santos og hunnen Santana. Og nu er der altså igen to små kæmpeoddere i parken.

- Der er kun godt syv måneder mellem de to fødsler, hvilket er til den korte side, men det er dog ikke unormalt for kæmpeoddere i dyreparker, forklarer kuratoren.

Han glæder sig over fødslen, men understreger samtidig, at kæmpeodderunger altid er meget udsatte, og der er mange unger, både i zoologiske haver og i naturen, der ikke bliver ret gamle;

- De er meget sårbare, så om de to nyfødte overlever, kan vi ikke garantere. Men vi håber da på det. Under alle omstændigheder er hunnens adfærd meget positiv i forhold til, om det lykkes.

Ro hos odderfamilien
Moren Parana har ved første kuld vist sig som en god mor, der passer godt på sine unger. Og det tyder det også på denne gang.

- Ofte lader kæmpeodder-forældre deres ældre unger hjælpe med at passe et nyt kuld, men det har vi ikke set i dette tilfælde Så det tyder på en meget beskyttende mor, hvilket selvfølgelig er godt for de små unger, siger Kim Skalborg Simonsen. 

Selvom det var uventet, at der skulle komme unger nu, blev de nybagte forældre og ungerne ikke forstyrret, da dyrepasserne mødte ind på arbejde. Og det vil de heller ikke blive i den kommende tid;

- Der er kamera på redekasserne i kæmpeoddernes anlæg, som dyrepasserne altid tjekker, inden de går ind. Også nytårsaftensdag. Da de så ungerne, holdt de sig ude af baglokalet med redekasserne. Ro er nemlig meget vigtigt for en odderfamilie med små unger. Af samme grund har vi nu lukket kæmpeoddernes anlæg af, så der er mindst mulig aktivitet der i de kommende uger.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.