Åbent i dag: 10-18

Stambog rykker videre

03. januar 2024
I næsten 30 år har GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs direktør været stambogsfører for manløs zebra. Nu, hvor han nærmer sig pensionen, rykker stambogen videre til en ny stambogsfører i en anden dyrepark.

- Det er min lille darling, det må jeg nok erkende.

I godt 30 år har direktør i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Richard Østerballe, været stambogsfører for manløse zebraer i det europæiske avlssamarbejde for dyreparker og zoologiske haver. Faktisk startede han den selv op, så i flere årtier har han været den, der vidste mest om de manløse zebraer i avlssamarbejdet; hvilke dyr var hvor, hvem burde parres for at bevare en stærkt genetisk sammensætning, hvem skulle flyttes imellem dyreparker, hvordan kunne en flok bedst sammensættes for at trives - og så videre.
I det sene forår går Richard Østerballe imidlertid på pension. Og det betyder, at stambogen for manløs zebra fremover skal administreres af en anden. Stambogen overgår til Liberec Zoo i Tjekkiet.

- Det er selvfølgelig lidt specielt, fordi jeg har arbejdet så målrettet med arten i årevis. Men jeg er tryg ved at give stambogen videre. Det bliver vicekoordinatoren for stambogen, som har assisteret mig gennem mange år, der fremover bliver stambogsfører, så det er en, der allerede ved en masse om manløse zebraer og vores arbejde med dem, fortæller Richard Østerballe.

Nørdede tjekker
Netop viden om zebraerne er ifølge direktøren meget karakteristisk for den tjekkiske zoologiske have. Liberec husede manløse zebraer, og de indgik i arbejdet sammen med Richard Østerballe, da han opstartede stambogen for manløs zebra i det europæiske avlssamarbejde i 1995.

- De er meget nørdede på den positive måde og vil gerne arbejde med mere specielle dyrearter. De har viljen til at arbejde med disse arter og faktisk også lidt en ejerskabsfornemmelse på manløs zebra, fordi de allerførste manløse zebraer, der blev importeret fra Afrika kom til Tjekkiet. Så jeg er sikker på, at de i Liberec Zoo vil varetage det videre stambogsarbejde på en rigtig god måde, siger direktøren. 
 
En variation eller en underart
Der er ikke mange manløse zebraer tilbage i naturen, og selvom der er ret mange andre steppezebraer er de manløse zebraer meget truet. De sidste få hundrede manløse zebraer findes i et reservat i Ugangda, og Liberec Zoo arbejder for at få et samarbejde om arten op at stå med dette reservat.

Samtidig vil tjekkerne arbejde videre med, hvordan manløs zebra skal betragtes fremover. Steppezebraen forekommer i stort område i Afrika, og der er syv til ni forskellige underarter, alt efter hvilken forsker man spørger. Den allernordligste variant af steppezebraerne er den manløse zebra. Det er den mindste og den med de mest markante striber, forklarer Richard Østerballe; 

- Det er egentlig samme art bare med geografisk variation. Og dog. Genetiske undersøgelser har vist, at det kun til dels rigtigt, for manløs zebra skiller sig så markant ud, at den måske kan kaldes underart i sig selv, og derfor holder man indtil videre fast i stambogen og avlssamarbejdet. Der arbejdes for at få den kategoriseret som en egentlig underart af zebraer på linje med de tre andre arter bjergzebra, grevy zebra og steppezebraen, som også kaldes almindelig zebra.

Selvom Richard Østerballe ikke længere skal være helt i front i arbejdet med manløse zebraer, vil han alligevel følge arbejdet fremover – bare fra sidelinjen.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.